Sök spexet!

Tyckte du att det var skoj att se på spex? Gillar du att sy? Eller snickra? Att måla? Spelar du något instrument? Är du en go’ person som gärna umgås med andra go’a personer? Skulle du själv vilja vara med och sätta upp nästa års spex? I så fall är det klart att du ska söka spexet!

Chalmersspexet Bob består av 36 chalmerister som tillsammans under ett år sätter upp kring 25 föreställningar i, förutom Göteborg, 10 städer i 3 länder. Vi är en ideell studentkommitté som sedan 1948 inte bara har otroligt roligt tillsammans, utan även roar tusentals människor med vår fantastiska föreställning.

 

Vill du söka?

Fyll i formuläret online genom att klicka här!

Vanliga frågor

F: Jag har lämnat in min ansökan, vad händer nu?
S: Directeuren för Chalmersspexet Bob 2018 kommer att kontakta dig via telefon eller mail för att bestämma en tid för intervju. Beroende på vad du sökt kan det ta olika lång tid. De som tillsätts först är författare, därefter producent, skivkommitté, arkitekt, direction och regissörer då det är bra om de kan börja arbeta redan innan jul. Scen- & ljusmästare, ensemble, sömmerskor och orkester brukar komma sedan. Variationer förekommer naturligtvis. Har du sökt till flera poster kan det hända att du blir kallad till flera intervjuer.

F: Hur går intervjun till?
S: På alla poster utom ensemblen och orkestern är det en helt vanlig intervju. Det är inget att vara nervös för, men det är alla ändå så det gör ingenting. Fundera lite på varför du söker, vad du kan tillföra och lite sådana frågor som alltid brukar förekomma på liknande intervjuer.

F: Ensemblen då?
S: De som söker till ensemblen blir först kallade till en liten uppsjungning där några ur årets ensemble lyssnar på vad du har för register och att du har en hygglig tonsäkerhet. Du blir efter det kontaktad om ifall du gått vidare eller ej. Har du det följer det även med en kallelse till den andra uppsjungningen. Till den ska du lära dig de sånger och texter som följer med utantill. Det brukar vara: en duett, ett solo, en dialog, en monolog, ett överraskningsmoment samt ett eget nummer som du förbereder för att framföra. På andra uppsjungningen är det även en vanlig intervju som för alla andra poster. Andra uppsjungningen brukar vara någon av de två första veckorna i december. Förbered dig väl så brukar det gå bra. Nervös kommer du antagligen bli, men det vet vi om så det är inget problem.

F: Och orkestern?
S: Du blir uppringd av directeuren, och ni kommer överens om en tid för sökning. På uppspelningen kommer också producenten, som senare kommer leda orkestern, och eventuellt någon gammal spexare med större erfarenhet av ditt instrument att sitta med. På uppspelningen får du möjlighet att spela någonting du valt själv, för att visa vilken svårighetsnivå du tidigare spelat på. Det ingår också ett enklare a vista-moment, och en intervjudel, där du får svara på frågor om dig själv, och har möjlighet att själv ställa de frågor du funderat på.

F: Hur får jag reda på om jag kommit med eller ej?
S: Oavsett hur det går så ringer directeuren upp dig och meddelar hur det gått. Om directeuren då vill ha med dig i spexet kommer du få möjlighet att tacka ja eller nej; din ansökan är alltså inte bindande förrän du faktiskt har tackat ja till att vara med.

F: Måste man kunna sjunga?
S: Det är en fördel om man söker ensemblen, men till övriga poster spelar det ingen roll. Man lär sig en del under året om man vill.

Kort om spexposterna

Inspextor heter Skewa och är kontinuiteten. Hjälper spexet lösa problem.

Directeur planerar verksamheten och håller i alla trådar. Ser till att rätt man finns på rätt plats i rätt tid. Sköter kontakter med turnéarrangörer, andra spex och andra externa organisationer och personer. Leder spexet.

Casseur håller i spexets affärer. Sköter kontakterna med Konserthuset, ansvarar för biljettförsäljningen. Bokför!

Festdirecteur ordnar kalas vid alla möjliga och omöjliga tillfällen med allt vad detta innebär av inköp, dukning och städning. Lever upp på turnéer med ansvar för väckning och traktering.

PR-chef fixar sponsorpengar och sköter relationerna med press, radio och TV. Ser till att det blir affischerat och gjort reklam på alla tänkbara sätt. Säljer en massa spexprogram.

Communicateur klipper och klistrar ihop allt grafiskt, som affisch, program, hemsida och kläder. Har tillsammans med directeuren ansvar för att alla inom spexet vet var och när och hur.

Turnéchefen fixar och donar med turnéer.

Scenmästare ansvarar för att kulisser och rekvisita blir till och att de finns på plats när och där de ska vara.

Ljusmästare är scenmästaren behjälplig vid tillverkning av kulisser och rekvisita. Sätter och sköter ljuset vid föreställning.

Arkitekt designar affisch, program, sånghäfte, skivomslag, väst, scenkläder, rekvisita och kulisser. Hjälper också till med förfärdigandet av de senare.

Producent letar fram musik till spexet och ser till att den blir arrangerad. Leder orkestern.

Skivkommitté letar också musik. Fixar även skivinspelning och annan dokumentation av årets spex, samt ser till att skivor och spexböcker blir sålda.

Sömmerskor syr scenkläder och västar, samt skaffar smink till ensemblen. Ansvarar för kläder och smink hemma i Göteborg och på turné.

Författare ser till att det finns manus vid Manusgasquen. Hjälper till med sångtextskrivandet. Följer och är behjälpliga vid repetitionerna. Säljer program.

Regisseurer leder repetitionerna och ser till att ensemblen kan replikerna samt att de går och står rätt.

Ensemble repar, repar och repar manus, sånger och danser. Agerar på scen under föreställning. Vårdar sina röster. Gycklar i tid och otid.

Orkester repar för att sedan se till att ljuv musik framförs under föreställningarna. Gycklar gärna.