Exempel på synopsis

Så här skulle 2002 års Chalmersspex kunnat se ut i synopsisform. Synopsis är tänkt att ge författarna ett bra startläge och spexet kan komma att bli något helt annat än det som fanns i synopsis. Det enda som Draculaspexet hade gemensamt med sitt synopsis var namnet på huvudpersonen och titeln. Detta synopsis är en efterkonstruktion.

Karaktärer från Ada Lovelace – Chalmersspexet Vera 18/19
Fotograf: CFFC/ Marcus Sandberg
Karaktärer från Marie Antoinette – Chalmersspexet Bob 2019

Dracula 2002

Rollkaraktärer

Greve DraculaVampyr, gillar opera, sjuk
IgorDraculas tjänare, trött
General CardiganVimsig snubbe, har inte koll
JonesGeneralens underhuggare, vet bättre, vill ta över
Opera­sångerskaSjunger på operan, vackert som sig själv
AliceBegravningsentreprenör, syster, morbid
MathildaVärdshusföreståndarinna, syster, utsvävande
Louis PasteurFullbordar soffan, charmant fransman med bot

Förslag på handling

Dracula är trött på att vara vampyr och att aldrig se dagens ljus. Deppad och slutkörd. Alice vill bli årets kistförsäljerska. Mathilda letar efter kärlek, sann eller falsk spelar mindre roll. Jones vill bli störst och mäktigast i världen. Generalen vet inte bättre. Syskongnabb mellan systrarna. Kärlek mellan Louis och Emma.

Handlingen börjar i London där Dracula och Miros har slagit sig ner på sin landsflykt. Jones får reda på att Dracula är i stan och vad han är för filur. Han lurar med sig Emma och Generalen i sin plan att bli odödlig. Emma anar ugglor i mossen. Systrarna gnabbas. Dracula får så småningom reda på att han kan åka hem och gör även så. På köpet får han med sig hela gänget.

Handlingen fortsätter i Transsylvanien. Generalen och Mathilda har fallit för varandra och snart är fallet detsamma för Emma och Louis. Det blir dock någon fnurra på tråden för Emma och Louis, som lyckas redas ut mot slutet. Jones blir vampyr men faller på eget grepp då han inte vet alla nackdelar. Alice säljer kista och alla blir glada, utom Jones förstås.

Synopsis kan se ut lite hur som helst, men för att vara till någon hjälp så bör det åtminstone innehålla huvudhandlingen i korta drag, lite kort karaktärslista samt naturligvis ett namn. 

Lycka Till.